Er man selv det man siger?

En artiklel på DR.dk i dag om det forestående valg har vækket min nysgerrighed. Den handler nemlig om Dansk Folkeparti, deres vælgere og deres forhold til meningsmålinger. Det viser sig nemlig (hvilket jeg ikke var klar over) at partiets vælgere kun i ca. halvdelen af tilfældene vil indrømme over for udspørgeren fra et givent analyseinstitut, at de vil sætte deres kryds ved liste O. Som en valgekspert udtaler:

“En af grundene er nok, at selv om meningsmålingerne er anonyme, kan dem derhjemme i stuen jo stadig høre, hvad man svarer.”

Det er valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, der er eksperten i artiklen. JP.dk har et kort portræt af ham og hans præcise prognoser her.

Jeg genkalder mig tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens ord om at Dansk Folkeparti aldrig ville blive “stuerene” (jeg kan desværre ikke finde et link til citatet, som
kom i en tale fra Folketingets talerstol). Det udsagn skulle partiets åbenlyse succes gennem de seneste 10-12 år jo egentlig modbevise. Den oplysning, der fremkommer her i artiklen, antyder at det at stemme på DF i vidt omfang alligevel ikke er socialt acceptabelt at sige højt. Jeg kan ikke forestille mig noget andet partis vælgere have så store kvaler ved at sige hvem de ville stemme på, især ikke når det trods alt er anonymt og svaret gives indenfor hjemmets fire vægge.

Derfor er det også vigtigt at huske på denne detalje, når du ser meningsmålinger og analyser, der spår tilbagegang for Dansk Folkeparti.

Hvem jeg stemmer på? Det er hemmeligt. Men jeg stemmer altid – valgdagen er jo en af demokratiets store festdage!

3 tanker om "Er man selv det man siger?"

  1. Fedt at du linker til samme artikel som jeg linker til øverst i indlægget :-)

    Der er i øvrigt forskel på ikke at ville sige hvem man stemmer på og at sige til spørgeren at man stemmer på nogle andre, men det tager artiklen ikke stilling til.

Skriv et svar