Lyden af “Lost”

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg synes den amerikanske tv-serie “Lost” er det bedste tv siden første sæson af “Twin Peaks”.

En meget stor del af oplevelsen er den fantastiske musik, som binder serien sammen. Komponisten Michael Ghiacchino er manden bag den interessante kombination af lyd, som præger hvert afsnit af “Lost”. Jeg lytter ofte til soundtracket, når jeg arbejder; det er især velegnet til arbejde, som kun involverer mig, og som kræver koncentration og vedholdenhed.

Det er svært at skrive om musik. Hvis jeg kort skal fortælle, hvad jeg som musiker er fascineret af, så er det selve klangene og lyden. Der er udelukkende brugt akustiske instrumenter: strygere, klaver, percussion (trommer, marimba, gamle flydele og andet skrammel!) og ikke mindst blæsere. Det spændende er måden, Giacchino bruger instrumenterne på. Lydbilledet er som udgangspunkt vildt og “junglet”, som den ø, hovedpersonerne befinder sig på. Hertil kommer mere stille passager, som udtrykker både håb, fortvivlelse og eftertænksomhed.

Han formår også at gøre det umiddelbart klart for lytteren, at der er tale om musik fra “Lost”, uden at musikken bliver kedelig og for forudsigelig af den grund. Der er naturligvis altid en grad af forudsigelighed i musikken til en tv-serie, for ikke at forvirre lytteren og flytte fokus fra helheden over på det musikalske, men Michael Giacchino sørger at holde den svære balance.

Der er nogle faste temaer i “Lost”, som genspejles i musikken. Det er ikke melodier, man som seer nødvendigvis sidder og synger med på, men de sætter sig fast og udfylder deres rolle godt. Vi identificerer nemlig hurtigt temaerne med en bestemt stemning, følelse eller person. I det montageklip, jeg har indlejret nedenfor, hører vi et tema, som forbindes med livets skrøbelighed og dødens nærvær på øen – “Life And Death”:

Skriv et svar